Pierwsza wizyta u dietetyka obejmuje szczegółowy (godzinny) wywiad dotyczący zwyczajów żywieniowych, upodobań kulinarnych, trybu życia, historii medycznej i obecnych problemów zdrowotnych.
Zabierz ze sobą:
- 3-dniowy dzienniczek żywieniowy, tj.:
- ilość i skład posiłków w miarach domowych (np. szklanka, łyżka, plaster etc.)
- ilość i rodzaj wypijanych płynów
- godziny posiłków
- jeśli występują dolegliwości pokarmowe, warto zaznaczyć w dzienniczku kiedy wystąpiły i jak długo trwały
- dostępne wyniki badań laboratoryjnych, karty wypisowe ze szpitala, opisy wizyt lekarskich etc.
- spis przyjmowanych leków oraz suplementów wraz z dawkami
W oparciu o zebrany wywiad wspólnie z naszym specjalistą ustalisz cele i przebieg współpracy, plan dalszych wizyt oraz omówione zostaną podstawowe, potrzebne „na już” zalecenia żywieniowe.
W ciągu tygodnia po pierwszej wizycie otrzymasz kompleksowe, spersonalizowane zalecenia żywieniowe, które będą zawierały:
- wskazówki dotyczące jakościowego doboru produktów (z uwzględnieniem naturalnego przebiegu choroby – np. okresów zaostrzeń i remisji, jeśli takie występują)
- proponowane ramy czasowe posiłków
- proponowaną suplementację
- sugestie dotyczące aktywności fizycznej oraz pomocnych modyfikacji stylu życia
- wskazówki dotyczące samodzielnego komponowania jadłospisu (proporcje poszczególnych produktów na talerzu, przykłady dobrze zbilansowanych posiłków)
- wykaz produktów wskazanych i niezalecanych w codziennej diecie
- dodatkowe informacje/materiały/wskazówki, które w toku wywiadu okazały się niezbędne, by zrealizować wszystkie potrzeby żywieniowe