mgr Olga Kijora-Jaroszewska

mgr Olga Kijora-Jaroszewska

Tytuł magistra dietetyki oraz doktora nauk o zdrowiu zdobyła na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Swoją wiedzę systematycznie poszerza biorąc udział w kursach i konferencjach oraz sięgając do aktualnych publikacji naukowych.

Od 2017 roku pracuje aktywnie w zawodzie, na co dzień zajmując się również koordynacją badań klinicznych prowadzonych Melicie. Przez 1,5 roku pracowała jako dietetyk z pacjentami z zaburzeniami ze spektrum autyzmu, dziecięcym porażeniem mózgowym oraz zespołem Downa. Przez 5 lat studiów doktoranckich służyła radą pacjentom Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii USK we Wrocławiu, dodatkowo w latach 2020-2021 wspierała swoją wiedzą pacjentki w Klinice Ginekologii i Położnictwa USK.

Kilkukrotnie prowadziła warsztaty żywieniowe oraz szkolenia dla personelu medycznego. Występowała na konferencjach związanych z żywieniem zarówno jako wykładowca, jak i uczestnik czynny w kraju i za granicą. Współautorka rozdziału w monografii o dietetyce i żywieniu. Wykładała dietetykę dla kierunku lekarskiego oraz prowadziła zajęcia dla studentów dietetyki na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu.

Do szczególnych zainteresowań Olgi należą:

  • żywienie w przebiegu chorób zapalnych jelit i zespole jelita drażliwego
  • żywienie w pozostałych chorobach przewodu pokarmowego
  • żywienie w alergiach pokarmowych, nietolerancjach i celiakii
  • dieta w niedożywieniu
  • dieta wegetariańska i wegańska

W pracy z pacjentem nie stawia sztywnych reguł, nie narzuca konkretnych jadłospisów. Edukuje, wspiera i pomaga znaleźć rozwiązanie dla każdego zgłoszonego problemu. Podczas spotkań przykłada olbrzymią wagę do potrzeb pacjenta i holistycznej oceny stanu zdrowia, bazującej na szczegółowym wywiadzie, analizie badań.

Opieką otacza również pacjentów w prowadzonych w Melicie badaniach klinicznych, zajmując się m. in: umawianiem i obsługą wizyt oraz kontaktem w awaryjnych sytuacjach.