Tytuł magistra dietetyki zdobyła na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu, a swoją wiedzę systematycznie poszerza w toku studiów doktoranckich oraz biorąc udział w szkoleniach, kursach i konferencjach.
W czasie studiów odbyła praktyki w Poradni Chorób Metabolicznych oraz Poradni Gastrologicznej w WSSK we Wrocławiu, gdzie nabyła umiejętność pracy z dziećmi i ich rodzicami oraz osobami z rzadkimi chorobami metabolicznymi. Drugim miejscem, w którym kilkukrotnie odbywała praktyki było CMK Karpacz, gdzie zajmowała się głównie edukacją żywieniową osób chorujących na mukowiscydozę.
Od 3 lat pracuje aktywnie w zawodzie, na co dzień zajmując się również koordynacją badań klinicznych prowadzonych w Melicie. Przez 1,5 roku pracowała z pacjentami z zaburzeniami ze spektrum autyzmu, dziecięcym porażeniem mózgowym oraz zespołem Downa. Od 3 lat służy radą pacjentom Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii USK we Wrocławiu, dodatkowo od 2020 wspiera pacjentki ciężarnych i po porodzie w Klinice Ginekologii i Położnictwa.
Kilkukrotnie prowadziła warsztaty żywieniowe oraz szkolenia dla personelu medycznego. Występuje na konferencjach związanych z żywieniem zarówno jako wykładowca, jak i uczestnik czynny. Wykłada dietetykę dla kierunku lekarskiego oraz prowadzi zajęcia dla studentów dietetyki na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu.
Do szczególnych zainteresowań Olgi należą:
- żywienie w przebiegu chorób zapalnych jelit i zespole jelita drażliwego
- żywienie w pozostałych chorobach przewodu pokarmowego
- żywienie w alergiach pokarmowych, nietolerancjach i celiakii
- dieta w niedożywieniu
- dieta wegetariańska i wegańska
W pracy z pacjentem nie stawia sztywnych reguł, nie narzuca konkretnych jadłospisów. Edukuje, wspiera i pomaga znaleźć rozwiązanie dla każdego zgłoszonego problemu. Podczas spotkań przykłada olbrzymią wagę do potrzeb pacjenta i holistycznej oceny stanu zdrowia, bazującej na szczegółowym wywiadzie, analizie badań.
Opieką otacza również pacjentów w prowadzonych w Melicie badaniach klinicznych, zajmując się m. in: umawianiem i obsługą wizyt oraz kontaktem w awaryjnych sytuacjach.
Każdą wolną chwilę poświęca na jazdę rowerem, eksperymenty w kuchni i zgłębianie relaksujących playlist na Spotify.